Er zijn behoorlijk veel verschillen in het totale aanbod aan leningen, maar waar moet je specifiek op letten?

Bereken het goedkoopste leenaanbod: Deze leningen komen met zeer hoge rentes, variërend van 14% tot 25%. Vergelijk de rentevoeten en krijg het volledige beeld door het begrijpen van de op jaarbasis berekende rentevoeten voor elke aanbieding. Bereken vervolgens het totale bedrag van de terugbetaling dat u nodig heeft om alle aanbiedingen te verkopen voordat u kiest voor de lening van uw keuze.

Verwerkingskosten e.d.: U dient rekening te houden met de verwerkingskosten en andere kosten die in rekening worden gebracht bij de aanvraag van uw persoonlijke lening.

Voorafgaande betaling van de boetecontrole

Vraag vooraf of er op een bepaald moment een boete moet worden betaald voor de vooruitbetaling van de persoonlijke lening. Vaker wel dan niet lening consumenten hebben de neiging om hun lening eerder dan gepland te betalen om zich te ontdoen van schuld. Daarom is het belangrijk om te weten of uw persoonlijke leningaanbod een deel van de vooruitbetaling toestaat. Als dat het geval is, dan moet u zich ervan bewust zijn vanaf welk moment in de leenperiode u kunt beginnen met vooruitbetalen en de kosten begrijpen die u maakt als gevolg van dergelijke vooruitbetalingen geheel of gedeeltelijk.

  • EMI en ambtstermijn: Evalueer alle kredietaanbiedingen. De eerste voorwaarde voor de selectie van de lening is de totale gelduitstroom die de lening zal kosten. De tweede factor is de EMI. Een leningaanbod met een lagere EMI en een langere looptijd kan aantrekkelijk lijken, omdat het gemakkelijk kan zijn op uw portemonnee, maar niet al deze leningen blijken op de lange termijn kosteneffectief te zijn. Bereken daarom eerst de totale leenkosten en probeer dan te kiezen voor een hogere EMI, die u gemakkelijk kunt gebruiken voor een kortere leenperiode.
  • Het bijhouden van je krediethistorie: Vooral in het geval van ongedekte leningen speelt uw krediethistorie, die door CIBIL (Credit Bureau India Limited) wordt vastgelegd, een cruciale rol bij de acceptatie van uw kredietaanvraag. Een goed terugbetalingsoverzicht zorgt voor een onmiddellijke goedkeuring van de lening, maar voor brownie-punten in de vorm van aantrekkelijker rentetarieven.

Wie komt in aanmerking voor een persoonlijke lening?

De criteria om in aanmerking te komen en hun specifieke details kunnen van bank tot bank verschillen op basis van hun perceptie van de risico’s die aan dergelijke leningen verbonden zijn. Bijna alle banken verdelen de potentiële kredietnemers echter in drie categorieën:

  1. Particulieren in loondienst
  2. Zelfstandigen
  3. Zelfstandige professionals
  4. Andere factoren die in aanmerking worden genomen zijn leeftijd, woonplaats, werkervaring, terugbetalingscapaciteit, verplichtingen uit het verleden en de plaats van tewerkstelling.

Welke documenten zijn nodig voor persoonlijke leningen?

Persoonlijke leningen vereisen het minste aantal documenten, waardoor ze het snelst worden goedgekeurd. Meestal vereisen financiële instellingen een bewijs van identiteit, woonplaats, inkomen en ook 3 tot 6 maanden van uw bankafschriften. Sommige banken eisen ook borgstellers en dezelfde set van hun documenten.